söndag 30 december 2012

Red velvet cake

Så här lagom till nyår passar det bra med en extra festlig tårta tycker jag :).
Det är en red velvet cake, fylld med hackad mörk choklad och cream cheese frosting, som tårtan även är spacklad med. Blommorna är gjorda av gumpaste.
Receptet hittade jag bland de andra otroligt läckra recepten i Hummingbird Bakery's bakbok "Lyxiga cupcakes och läckra kakor".
Verkligen en bok jag rekommenderar för er som inte redan har den!
Receptet hittar du här.

Tårtan symboliserar hur jag vill att mitt år 2013 ska bli, fyllt av kärlek (tårtbottnen är ju fylligt mörkröd) och ljus, och mycket blommor (sockerblommor) ;).
Nu kommer lite bilder!



 

 

 
 
 
Gott Nytt År!!
Hoppas det blir ett underbart år för er alla!
 
Kram Angelica
 


fredag 28 december 2012

Hur du får en hög tårtbotten

Tänkte tipsa om ett litet knep man kan använda sig av när man bakar tårtbottnar.
Om du inte har många formar av samma mått som du kan sätta in i ugnen samtidigt, utan bara en så du får dela den i flera, för att få ut det antal bottnar du behöver för att fylla din tårta, är det här ett bra sätt om det finns risk att bottnen väller över formen under gräddningen.

Klipp ut en remsa av bakplåtspapper som är ca dubbelt så bred som formen är hög.
smörj formen med smör och "klistra" fast bakplåtspappret längs med kanterna.
Smörj längs med kanten på bakplåtspappret med smör, smörj också högre än vad kanten på formen är.
Fyll formen med smeten och grädda bottnen.
Detta tillåter bottnen att bli hög och fin under gräddningen!

Bilden jag visar är egentligen inte något bra exempel då jag denna gången använde tre formar till den här smeten.
Men det är bara för att visa hur jag menar.




 Hoppas det kan vara till hjälp!


 

torsdag 27 december 2012

Vaniljhjärtan

Julhelgen är över, både skönt och lite vemodigt tycker jag. Det är ju en väldigt mysig högtid, men även grymt intensiv.. i alla fall för småbarnsfamiljen!
Vi brukar avsluta helgen med en helkväll hos vänner med badtunna och riktigt god middag, så blev det även i år. Helt underbart skön avkoppling (om man inte har barnen med, för då får man inte chansen att koppla av helt.. och det hade vi inte i år ;) )!

Nu till dagens inlägg.
Dessa små godingar är definitivt mina favoritkakor vid fikabordet, vaniljhjärtan.
Bara namnet är ju helt underbart!
Hur som helst så har jag alltid velat prova på att baka vaniljhjärtan, så jag tog fram den gamla hederliga bakboken "Sju sorters kakor".
Dom blev väldigt goda och jag är väldigt nöjd med resultatet och det var ett tag sen jag bakade dom nu, så det får nog bli en ny sats snart. Fast då får dom bli rosa!

Det går såklart bra att använda marsankräm istället för egengjord vaniljkräm om man är lite bekväm eller har ont om tid.
Jag gjorde det denna gången, men nästa gång ska jag göra krämen själv.

Du behöver ha hjärtformar till det här receptet.




Vaniljhjärtan

I boken står det att receptet räcker till 16 st. Men jag fick ihop 12st, råkade tappa en...

4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3/4 - 1 dl socker
200 g mjukt smör


Vaniljkrämsfyllning

1 ½ dl grädde
1 äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

(Eller använd marsankräm)

Garnera med florsocker


Smörj hjärtformarna.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker.
Blanda i småbitar av smöret och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt ligga i kylen en stund (gärna över natten).

Häll i grädde, äggula, socker och potatismjöl i en kastrull.
Sjud under omrörning tills krämen blivit tjock.
Ställ in kastrullen i kylen tills krämen är kall och tillsätt vaniljsockret.

Ta ut degen ur kylen och kavla ut den ganska tjock. Klä sedan formarna med degen.
Fyll formarna med vaniljkräm och täck med ett lock av resten av degen.
Ställ dom på en plåt och grädda i 200 gr i ca 15 min.
Stjälp upp kakorna försiktigt (det var här en av mina gick hädan..) medan de är varma och låt dom kallna.
Sikta florsocker över, ta en tugga och njuut!






<a href="http://www.bloglovin.com/blog/4842789/?claim=s846x7wbnnw">Följ min blogg med Bloglovin</a>

måndag 24 december 2012

Julgodis

Igår blev det mysigt julgodisbakande hemma i köket. Härligt att det äntligen är jul!
Jag och Jenny (storasyster) fick ihop fem sorter. I år blir det rätt så klassiskt julgodis, om än vissa är ganska nyklassiska favoriter..


(Ber om ursäkt för bildkvalitén...)



 
Chokladfudge, Knäck, Wienernougat, Polkagristryffel och Rocky Road



Chokladfudge

Detta receptet har jag fått av en härlig före detta kollega, helt fenomenalt god fudge!

200 g mörk choklad
180 g marshmallows (gärna minimarshmallows)
1 (397 g) burk kondenserad mjölk
2 msk smör
2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker

Klä en form, 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.

Hacka chokladen och klipp sönder marshmallowsen om du använder stora istället för mini.
Häll kondenserad mjölk, smör, socker och salt i en kastrull.

Det bränns väldigt lätt!
Koka upp under omvispning (var uppmärksam på att det bränns lätt!), låt sjuda under omrörning i ca 5 minuter.
Ta kastrullen från värmen och häll i choklad, vaniljsocker och marshmallows och rör till en jämn smet.

Häll upp i formen och låt kallna i kylen innan du skär den i bitar. 




Knäck

Härligt recept som jag hittat på recept.nu, "mosters hemliga knäck" hette det visst där.
Bra konsistens som inte blev så hård, precis som jag vill ha den.

50 g mandel
50 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk honung
1 tsk vaniljsocker

Hacka mandeln fint.
Blanda de övriga ingredienserna i en tjockbottnad kastrull, koka sakta på låg värme i ca 40 min. Gör ett kulprov, kulan ska inte vara för hård.
Häll i mandeln i kastrullen och rör om.
Skeda upp i formarna och låt stelna.




Wienernougat

Dessa är riktigt goda, precis som dom i köpeasken!
Hade inga mandelspån, så jag fick hacka hela mandlar. Resultatet blir inte lika snyggt då.
Receptet är hämtat från Bakverk och fikastunder.

100 g mandelspån
150 g nougat
250 g mjölkchoklad

Rosta mandelspånen i stekpannan.
Smält nougat i en bunke över vattenbad, låt sedan mjölchokladen smälta med i nougaten.
Rör i mandelspån.
Klä en form med bakplåtspapper, den ska vara såpass lagom så smeten blir 1,5 cm hög.
Häll i smeten och låt stå i kylen i ca 1 timme innan du skär den i bitar.




Polkagristryffel

En mäktig men grymt god liten läckerbit!
Leilas grundrecept på mörk chokladtryffel.

250 g 70% mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt
några droppar pepparmyntsolja/arom

1 påse små polkagrisar till rullningen

Hacka chokladen fint i en mixer.
Koka upp grädde och honung, häll det i chokladen medan mixern är igång. Tillsätt smörklicken och mixa igen.
Tillsätt sedan efter smak, peppermyntsoljan/aromen och flingsalt, mixa till en slät smet.
Häll smeten i en plastburk och låt stå i kylen i minst 4 timmar.
Krossa polkagrisarna i mixer till grovt pulver, ta ut burken ur kylen och rulla till bollar.
Rulla dem sedan i polkakrosset.




Rocky Road

Snuskigt gott!
Sälta och choklad är en väldigt bra kombo tycker jag.
Receptet är Leilas klassiska, men vi ersatte marschmallows med skumtomtar istället.

600 g choklad (lujs eller mörk)
2 påsar dumlekola
1-2 påsar skumtomtar
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter´

Klipp skumtomtarna i mindre bitar.
Smält chokladen i en bunke över vattenbad.
Blanda ner skumtomtarna och de övriga ingredienserna i den smälta chokladen och rör om tills allt blandat sig.
Häll upp smeten på en bakplåtsklädd plåt så att smeten blir ca 3 cm tjock, ställ in i kylen tills den stelnat och skär i valfritt stora bitar.



 
 
 
Jag är kanske lite sen med ett inlägg om julgodis.. men bättre sent än aldrig sägs det ju :).
 
Önskar er en riktigt God Jul med fina och goda stunder!


onsdag 19 december 2012

Chokladganache

Här är ett inlägg för dig som älskar choklad!

Chokladganache är otroligt användbart på många olika sätt när man sysslar med bakverksmakeri. Man kan spackla en tårta, spritsa cupcakes, ha det som fyllning i tårtor och i andra olika bakverk m m.
Väldigt flexibelt med andra ord! Och ruskigt gott!

Chokladganache kan man gör på alla sorters choklad, mörk, ljus och vit.
Det finns även en del olika metoder att göra det på, jag har provat mig fram och hittat ett sätt som passar mig bra. Hur som helst så är det busenkelt!
Receptet har jag hittat hos Bakglädje. Men jag har gjort någon liten ändring.


Chokladganache

100 g mörk (150 g för ljus eller vit choklad)
1,5 dl grädde

Smält chokladen över vattenbad.
Tillsätt grädden lite i taget medan du rör om.
Låt ganachen svalna innan du använder den.
Vill du ha en tjockare konsistens på den (om du till exempel ska spritsa den),så sätt in den i kylen en stund.
Tycker du fortfarande att den är för lös, låt den stå i kylen en stund till tills den är helt kyld och vispa sedan upp den med elvisp, då blir den fluffigare.


Lycka till!

måndag 17 december 2012

Jultårta på mitt sätt..

En vecka kvar till julafton, då passar det väl bra att lägga upp en riktigt julig tårta.. åtminstone till smakerna. Själva presentationen drar väl kanske inte första tanken till julen, men det är en jultårta på mitt sätt :).

Tårtan består av mjuk pepparkaka som bottnar, sedan är den fylld med lingonfrosting och spacklad med mörk chokladganache.
Den är dekorerad med pepparkakshjärtan täckta med rosa/vitmellerad sugarpaste och de andra dekorationerna är gjorda i gumpaste, samt två tjock tråd och grillpinnar. 
Enkel men ack så god!





 
 
 
 
 
Ha det så sött!
 

lördag 15 december 2012

Chokladkakor med vit chokladrippel

Häromdagen bakade jag chokladkakor. Det är ren nostalgi för mig med just dessa klassiska chokladkakor. Tänker alltid på min lillasyster som älskade dem som barn.. det gör hon nog fortfarande i och för sig. 

Fast detta receptet har en extra touch, här med vit choklad och solrosfrön!
Jag brukar dock skippa solrosfröna, men det är säkert supergott med dem på.
Receptet är busenkelt att göra och kommer från Ernst Kirchsteiger.



 
Perfekt småkaka till fikat!
Mycket populära bland barnen (och de vuxna).
Jag gick lite "overkill" med den vita chokladen.. bara för att det är så gott!





Chokladkakor med vit chokladrippel


100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
1 dl solrosfrön


Vispa smör, socker och sirap riktigt poröst.
Tillsätt kakao,vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker, fortsätt vispa ihop tillen smidig deg med elvispen/maskinen.
Dela degen och rulla ut två längder, lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
Platta till längderna med fingrarna och strö på solrosfröna.
Grädda i 175 gr i 15-18 min.
Låt kakorna svalna helt, skär dem sedan i bitar på snedden. 
Smält den vita chokladen över vattenbad och låt svalna lite.
Ringla över kakorna och ställ in dem i kylen en stund tills chokladen stelnat.
Ta ut och skär dem en gång till i samma skåror som innan.


 
Ta en bit och njut!









torsdag 13 december 2012

Lucia!

Då var det dags för luciafirande! Och vad vore en luciadag utan lussebullar?
Här kommer ett recept på saftiga sådana.


Räcker till ca 30-40 lussebullar eller 4 flätor

Saffransbullar

1 g (2 pkt) saffran
1 sockerbit
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g (1 burk) Kesella
1½ dl socker
1 tsk kardemumma (kan utelutas)
½ tsk salt
13-18 dl vetemjöl

1 ägg
russin, korinter, pärlsocker eller kanske strössel till garnering

Finstöt saffran i en mortel tillsammans med sockerbiten.
Smula jäst i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk, låt det bli fingervarmt (ca 37 gr).
Häll degspadet över jästen och rör om. Tillsätt saffran, Kesella, socker, kardemumma, salt och mjöl och blanda till en slät deg. Börja med 13 dl och jobba dig uppåt och knåda tills degen släpper från bunkens kanter. Men spara lite mjöl till utbaket.
Låt jäsa under bakduk i 40 min eller till dubbel storlek.

Baka ut degen i de former som du vill ha dina bullar eller fläta flätor, lägg dem sedan på en bakplåtsklädd plåt.
Låt jäsa i ytterligare 40 min under bakduk.
Pensla dem med uppvispat ägg och garnera med det du vill ha på.

Grädda bullarna i 225-250 gr i 5-10 min.
Grädda flätorna i 200 gr i 20 min.

Låt kallna på galler under bakduk.


Då jag glömde ta foto på mina lussebullar, kommer här ett annat juligt foto på dekorerade pepparkakor som också hör till lucia!




 
 
Ha en skön luciadag!
 
Kram

onsdag 12 december 2012

Morotscupcakes med ingefära

Morotskaka är en av mina absoluta favoriter bland mjuka kakor.
Här kommer en variant på cupcakes som jag gjorde till Lokes födelsedagskalas.
Med detta receptet blir det riktigt smakrika och härligt kryddiga muffins, ingefäran gör verkligen skillnad! 
Jag uteslöt kardemumman när jag bakade, då jag inte gillar det och det blev hur bra som helst.
Dom är spritsade med cream cheese frosting. Dock tycker jag att frostingen blev alldeles för söt för min smak, så nästa gång använder jag nog whipped cream cheese frosting.
Receptet är Leilas.




Ger ca 12 cupcakes

Carrot ginger walnut cupcakes

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk malen ingefära
1,5 dl solrosolja
4,5 dl rivna morötter
100 g grovt hackade valnötter

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i äggvispet. Tillsätt olja, morötter och valnötter och rör om. Fyll muffinsformarna med smeten till 2/3 och grädda på 175 gr i 12-15 min.


Cream cheese frosting

60 g rumstempererat smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

ev. karamell/pastafärg

Blanda ingredienserna i en bunke och rör ihop till en jämn kräm, tillsätt ev. karamell/pastafärg.
Spritsa eller bred på dina avsvalnade muffins.


Enjoy!
 
 

Saffransbiscotti

Så här i juletider passar det ju alltid extra bra att använda sig av saffran i baket, här hemma är det inget undantag!
Igår bakade jag Leilas grymt goda saffransbiscotti, rekommenderar verkligen dessa godingar till julbordets söta avdelning. De är dessutom superlätta att göra och kräver inte lång tid i ugnen, som många recept på biscotti ofta kräver.





Mina nybakade biscottis fick äran att inviga min nya bonbonjär, som jag är barnsligt nöjd över. Ni som är vän med mig på facebook och instagram vet ju redan det, men jag kan inte hjälpa det.. älskar den och vill bara ha fler!!



 

tisdag 11 december 2012

Metallisk glamourtårta

Den här tårtan gjorde jag till min vän Yvonne på hennes födelsedag, jag fick fria händer och eftersom hon är lite av en raggarbrud ;P så tyckte jag att svart och metallfärger skulle passa fint, i detta fallet blev det brons.
Personligen tycker jag att metallicfärger på bakverk är riktigt snyggt!
Då jag älskar glamorösa tårtor så kunde jag inte låta bli att slänga in lite pärlor, diamanter och vita pärlemotoner i tårtan också... Diamonds are a girls best friend, inte sant ;)?!

Yvonne ville ha en kombination av hallon, vit choklad och baileys i tårtan, så det fick det bli.

Tårtan består av vaniljbottnar, fyllda med hallon- och mascarponekräm (ofta återkommande i mina tårtor, jag vet, men den är ju såå himla god!), krossad vit choklad och mjölkchokladfluff med smak av baileys. Den är spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna består av sugarpaste, gumpaste, sockerkulor, ätbara diamanter och ätbar bronsfärg och pärlemopulverfärg.


Jag fick lite över och gjorde en bakelse som jag provsmakade samma kväll, fast då hade jag chokladbottnar, smakerna var helt fantastiska tillsammans!

 (Datorn bestämde sig för att krångla lite, så bilderna blir tyvärr inte större än så här..)






 
 
Ha en härlig eftermiddag!
 
Kram

måndag 10 december 2012

Macarons

Idag lägger jag upp ett recept som jag använder mig av när jag bakar detta underbara lilla bakverk som smälter i munnen, väldigt söta men det är det värt ;)!
Jag har provat några olika recept på macarons, men detta är helt klart det bästa. Dom är lite pilliga att baka, men är man bara noggrann och håller sig slaviskt till receptet så ska det nog gå bra. Receptet hittade jag hos Sockerrus.

Man behöver en köksvåg, termometer och mandelkvarn eller mixer när man bakar efter detta receptet.


Ger ca 35 dubbla kakor


Skål 1

60 g äggvita (ca 2st)
35 g socker

Sockerlag

150g socker
50 g vatten

Skål 2

150 g fint malen mandel (+ lite extra då man inte får med allt när man maler)
150 g florsocker
60 g äggvita (ca 2 st)
ev. några droppar essens
ev. några droppar karamell/pastafärg


Dag 1

Häll äggvitan i två glas (ett för skål 1 och ett för skål 2) och låt stå i rumstemperatur över natten. Skålla mandeln och låt den också torka i rumstemperatur över natten.


Dag 2

Skål 1: Vispa äggvitorna fluffigt och toppigt i en bunke, häll sedan i sockret , lite i taget medan du vispar.

Sockerlag: Häll i vatten och socker i en kastrull och koka upp till 118 gr, ta av från plattan direkt och häll det i skål 1 medan du vispar på medelhastighet med elvisp/maskin. Smeten ska vara kall när du är färdig, det tar ca 10-15 min.

Skål 2: Mal mandeln och sila ner 150 g i en bunke. Sila även ner florsockret och blanda väl med gaffel, se till att det inte är några klumpar. Tillsätt äggvitorna, essens och färg och blanda väl.

Vänd sedan ner skål 1 i skål 2 och rör om försiktigt. Smeten ska vara trögflytande så rör inte för mycket.

Klä plåtar med bakplåtspapper och spritsa ut små runda kakor till en 5-kronas storlek.
Låt dem stå i minst 30 min, blir de toppiga efter det så slå plåten i bänken några gånger.
Grädda på 160 gr i 10-15 min, se till att de inte bränns i kanterna.
Jag har min ugn på 150 gr när jag gräddar, så försök hitta ett bra gradantal till din ugn då det är olika från ugn till ugn..

Ta bort bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna innan du försiktigt tar av dem från pappret.
Fyll dem med valfri fyllning.

Här har jag fyllt mina med nutella och vit chokladganache.


 

lördag 8 december 2012

Lillebrors 1-årstårta

Några veckor efter min äldsta sons födelsedag var det dags för son nr 2 att fylla år. Jag fick ett infall en sommarkväll och modellerade en nalle, har inte direkt modellerat tidigare så detta blev första figuren. Jag tyckte den blev bra så den fick pryda hans födelsedagstårta.

Tårtan innehöll ljus botten, fylld med hallon- och mascarponekräm och marsankräm (hade inte riktigt tid med att göra egen vaniljkräm, annars är det helt klart godast). Spacklad med jordgubbssmörkräm och täckt med marsipan, för det är mycket godare än sugarpaste som bara smakar socker om ni frågar mig, dekorationer i gumpaste och sockerkulor i guldfärg.

Här kommer lite bilder, inte så bra dock, då jag äger en stenålderskamera.. en ny i julklapp av tomten hade suttit fint ;)...






Ha en härlig lördag!

fredag 7 december 2012

Spritsad Rostårta

Till min ena systerdotters födelsedag gjorde jag denna tårtan med rosspritsning. Det var första gången jag provade tekniken och jag fick göra om det några gånger innan jag fick bli nöjd...
Men resultatet blev ändå hyfsat för att vara första gången tycker jag.

Tårtan består av vaniljbotten, fylld med lemoncurdgrädde och hallon- och mascarponekräm, spacklad och spritsad med whipped cream cheese frosting som jag färgat rosa och sedan sprejat med pärlemofärg så ytan blivit skimrande.





Receptet är till en 20 cm form, men går bra till en 24 cm form också.

Saftig vaniljkaka (recept hämtat från Sockerrus)

200 g rumstempererat smör
2 1/2 dl sock
3 1/4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
1,5 tsk vaniljsocker eller 3/4 tsk vaniljpulver

Vispa smöret och sockret pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget, vispa en stund mellan varje ägg så det inte skär sig.
Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker/pulver och blanda ordentligt.
Häll smeten i en smord form och grädda på 160 gr i 40-50 min, prova så den är torr med provsticka.


Hallon- och mascarponekräm (recept hämtat från Bakverk och fikastunder)

250 g halvtinade hallon
0,75 dl florsocker
1 ask mascarponeost
2 dl grädde (det går att göra krämen utan grädde, den blir supergod då också)
 
Vispa ihop florsocker och macarpone, lägg i hallonen och blanda runt lite.
Vispa grädden hårt och häll i hallonblandningen och rör om.
Fyll tårtan direkt.
 
  •  
 
Lemoncurdgrädde
 
en halv burk lemoncurd, ca 150 g (om man gör egen)
3 dl grädde
 
Häll i lite ovispad grädde och lemoncurden i en bunke och rör om så curden blir lite lösare. Vispa sedan resten av grädden hårt i en annan bunke och häll i den i bunken med lemoncurden.
Vispa ihop lite grann, vill man ha mer citronsmak så tillsätter man bara lite mer lemoncurd.
 
  •  
 
Till denna tårtan behöver man dubbla detta receptet då det går åt mycket frosting!
 
Whipped cream cheese frosting (recept hämtat från Sockerrus)
 
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
300 g philadelphiaost
0,5-1 tsk vaniljpulver eller det dubbla vaniljsocker
2 dl florsocker (vill man spritsa kan man öka till 3 dl, men då blir frostingen mycket sötare)
 
ev. några droppar pasta/karamellfärg
 
Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret.
Blanda resten av ingredienserna i en annan skål med slev eller slickepott (blanda ev. i färg), tillsätt grädden och vispa på låg hastighet med elvispen tills allt är blandat och frostingen är fluffig.
Vispa inte för länge för då kan den bli rinnig, händer detta så kan man sätta in den i kylen en stund så den blir kall.
Spackla och spritsa tårtan.
 
 
Lycka till!

Chokladcupcakes med hallon och vit choklad

Det här är mina absoluta favoritcupcakes vad gäller smaker!
Hittade ett otroligt saftigt och bra grundrecept hos Bakverk och fikastunder och piffade upp dem med hallon och bitar av vit choklad.
Frostingen som är oslagbar, är från Leilas påskcupcakes.




Receptet räcker till ca 12 normalstora cupcakes

Chokladmuffins:
 
1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
 
+ ca 100 g vit choklad och hallon efter smak och tycke
 
Lägg kakao, mjölk och häflten av sockret i en kastrull. Koka upp och låt svalna.
Vispa smör och resterande socker poröst. Vispa sedan ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke (eller i plastpåse och skaka runt tills det är ordentligt blandat). Varva sedan ner mjölkuppkoket och mjölblandningen i smörsmeten. Fyll muffinsformarna med smeten till 3/4.
Hacka den vita chokladen väldigt grovt, gärna lite större bitar så smälter de inte helt under gräddningen. Tryck ner 3 chokladbitar och 3 hallon i formarna, eller så många som du tycker blir bra! Grädda i 175 gr i ca 18-20 min.
 
 
Frosting:
 
1 dl nutella
4 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g Philadelphiaost
1 msk kaffe
 
Blanda nutella, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost i en bunke. Rör gärna med en slev eller slickepott eftersom färskost har en tendens att göra frostingen rinnig om man vispar med elvisp.
Tillsätt sedan kaffet och rör om.
Spritsa eller bred frosting på dina avsvalnade muffins.
Dekorera efter eget tycke, eller låt bli ;)!
 

torsdag 6 december 2012

En liten bakelse

Att få rester över när man bakar brukar alltid leda till något bra.. och gott förstås! Eftersom jag fick både botten och fyllningar över från tårtan i förra inlägget, passade jag på att göra en trevlig liten bakelse :). Jag provade på att måla direkt på marsipanen med ätbar guldfärg som jag köpte på Strössel & annat, då jag tycker att det blir väldigt fint när man gör så. Tänkte bli riktigt duktig på det en dag ;), öva öva öva!

Så denna lilla godsak innehåller då vaniljbotten, fylld med lemoncurdgrädde och blåbärsmousse. Täcke och dekorationer i marsipan, samt sockerkulor och strössel.





Ha en sockersöt dag!
Kramkram



onsdag 5 december 2012

Äldsta sonens födelsedagstårtor


I somras fyllde min äldsta son Loke 4 år och han ville absolut ha en spinosaurstårta. Så då fick det ju bli det! Gjorde två stycken godistårtor då jag tyckte det passade bra på en 4-åring.

Dinosauien och bokstäverna/siffran har jag gjort i rice krispies treat. Första gången jag provat det tycker det var väldigt smidigt att arbeta med, kommer definitivt använda den här metoden fler gånger. De är sedan täckta med marsipan.







Tårtorna är gjorda av vaniljbottnar, fyllda med blåbärsmousse och lemoncurdgrädde och spacklad med whipped cream cheese frosting. Fin kombination med blåbär och citron tycker jag!

Ha en skön dag!